1 beğenilme 0 beğenilmeme
790 kez görüntülendi
HIV + KÖŞE kategorisinde tarafından
tarafından düzenlendi

Merhaba, öncelikle henüz birkaç gündür bu platformda olmama rağmen malum konuya dair kafamdaki pek çok kaygımın biraz da olsa azaldığını söyleyebilirim. Kuşkusuz buradaki duygu, bilgi, görüş, eleştiri, deneyim paylaşımları bunun en önemli sebebi. Bu anlamda herkese teşekkür ediyorum kendim adıma.

Ben bir akademisyenim, zamanımın çoğu tahmin edersiniz ki bilimsel metinleri incelemekle geçiyor. Gerek kişisel gelişim ve mesleki ilerleme gerekse derslere hazırlık gibi konularda günceli takip etmek bu mesleğin ayrılmaz bir parçası. Tanı aldıktan sonra bu alandaki literatüre de göz atmaya başladım. En azından ne gibi bir umut ışığı bulabilirim, daha doğrusu ufukta bir umut ışığı var mı diye vakit buldukça yayımlanan güncel çalışmalara bakıyorum. Bu konuda umutların genellikle tek bir şey karşısında kümelendiğini görüyorum: Teknolojik ilerleme ve Yapay Zeka (YZ).

YZ, son yıllarda biyomedikal araştırmalarda adeta devrim yarattı ve HIV/AIDS gibi karmaşık hastalıkların tedavisinde umut verici ilerlemeler sağladı. Henüz elbette ortada bir kürden bahsedilemiyor. Fakat YZ, büyük veri kümelerini analiz ederek insan araştırmacıların gözden kaçırabileceği desenleri ve ilişkileri ortaya çıkarabilme yeteneği ile HIV/AIDS araştırmalarında bazı önemli alanlarda kullanılıyor:

Yeni İlaçların Keşfi ve Geliştirilmesi: YZ, HIV'in yapısını ve nasıl değişebileceğini anlamada kritik bir rol oynuyor. YZ, potansiyel ilaç adaylarını hızlı bir şekilde tarayabilir ve mevcut tedavilere karşı dirençli HIV varyantlarına karşı etkili olabilecek yeni bileşiklerin keşfini hızlandırabilir.

Tedavi Stratejilerinin Optimize Edilmesi: YZ, hasta verilerini analiz ederek kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturmak için kullanılabilir. Bu, bireysel hastaların tedaviye nasıl yanıt vereceğini tahmin etmeye yardımcı olur ve tedavi etkinliğini artırırken yan etkileri azaltabilir.

Epidemiyolojik Araştırmalar: YZ, HIV/AIDS yayılım modellerini anlamak için de kullanılır. Bu, hastalığın nasıl ve nerede yayıldığını daha iyi anlamak, salgınları önlemek ve müdahale stratejilerini geliştirmek için önemlidir. (Tanışma/flört uygulamaları, sosyal medyadaki dijital izlerin analizi vb.)

Biyomarker Keşfi: YZ, HIV enfeksiyonunun erken teşhisinde ve ilerlemesinin izlenmesinde kullanılabilecek biyolojik işaretleyicileri (biyomarkerlar) belirlemede yardımcı olabilir.

YZ'nın bu alanlarda kullanımları, HIV/AIDS araştırmasında önemli ilerlemeler sağlamış ve gelecekteki tedavi stratejilerinin geliştirilmesine de ışık tutmuştur. Yıllarca sürecek bazı klinik araştırmaların periyodunu kısaltabilen YZ, HIV/AIDS dışında pek çok kronik rahatsızlık için de umut ışığı olabilir.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizce gerçekten beklenen kür YZ sayesinde gelir mi? Açıkçası ben çok umutluyum. Teknolojideki üstel büyüme kuşkusuz bu alanı da değiştirecek. Zaman zaman böyle soru başlıkları açmak isterim, tabii sizi çok sıkmazsam. En azından ben de mesleki olarak bu platforma bir şeyler katabilirim az da olsa diye düşündüm.

Herkese iyi geceler.

5 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Yani umut bağlamamak ile birlikte ben de yakın bir zamanda tam tedavi bulunacağına inanıyorum (teklonoji, yapay zeka, bilim insanları ve şirketler tarafından ) ama çıkmazsa zaten elimizde bir tedavi var ve gayet iyi ilaçlar bir sıkıntı yok ki şu an dünyada kullanılan iğneler gelse hiç bir derdimiz kalmaz kür kür diyip elinizdekilerin değerini bilmemezlik yapmayın.
tarafından

Ben de bunu anlatmak istemiştim aslında.

tarafından

@StellaStar🌠 En başta herkesin karakteri farklı yazmıştım zaten. Ben sürekli kendimden örnek veriyorum çünkü burayı okuyan başkaları da var kimsenin umutsuzluğa kapılmasını istemiyorum. Bir de ne olursa olsun ister sabaha kadar ağlayın ister depresyona girin geçmişe dönüp bir şeyleri değiştiremeyiz o yüzden ilacınızı için normal hayatına dönün sizin için daha iyi olur onu söylemeye çalışıyorum yoksa pek umrumda değil kimin travma yaşadığı kimin depresyonda olduğu…

tarafından

@Xking ben sadece herkes gibi kendi duygularımı paylaştım. Kimseyi umutsuzluğa sürüklediğimi düşünmüyorum. 

tarafından
Genel bir yazı yazmıştım :)
tarafından
Öyle yapmaya çalışıyoruz zaten.Hayat her şeye rağmen güzel ve yarın bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz. Ben de umutsuzluk aşılamıyorum burada, kendimden bahsediyorum sadece.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Aynı şeyleri tanı aldığımdan beri ben de düşünüyorum. Yapay zeka büyük bir atılım sağlayacak bence de kürün bulunmasında. Artık dünya çok hızlı değişiyor ve dönüşüyor.
tarafından
Ben gelecekten umutluyum. Hem de çok.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Yapay zeka kontrol edilmezse insanlığın 100 yılda alacagi gelisimi 1 yılda saglayabilir fakat duygusuz varlıklar oldukları için bu gücü elllerine vermek çok tehlikeli. Kür konusunda yapay zeka ile yapılmasına karşıyım bi tik o yüzden,  kürden daha önemli konular var çünkü dünyada. Tabu işin uzmanı değilim bilemicem
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Gelişmeler yz’nın  kür tedavisinde etkili ve zaman kazandıracak bir araç olduğunu düşündürtmekte evet…

Teşekkürler bilgi için…
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından

https://hizliresim.com/eqt959p

Ben böyle bi cevap aldım yapay zeka abiden

Hoş geldiniz, Hiv ve Aids sizelere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.
...