0 beğenilme 0 beğenilmeme
777 kez görüntülendi
HIV-AIDS Haberleri kategorisinde tarafından
Her geçen gün vaka sayısı artıyor maalesef katlanan bir hızla turkiyede . Sizce  tahmini vaka sayısı kaç?

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Bence 150.000 falan ama önemli soru bu değil

Neden bilgilendirme yapılmıyor birçok hastalık var bulaşan halk ve gençler hem bilinçli hem bilincsiz.
tarafından
Bence de ama birsekilde tahmin ediyorlar fakat çoğu kişi icin test yaptirmak ölmekten daha beter.
tarafından
tarafından düzenlendi
Slm tvlerde kamu spotu çok önemli . Hatta dizilerde konu olmalı bilinç düzeyi artırılmalı. Malum okadar çok arttıyorki insanlarımız kondoma  bile sıcak bakmıyor. Tanı alıp tedaviyi reddedenler bile oluyor. Buzdağının görünen yüzü varken görünmeyen yüzü muamma.
tarafından
Tabii bence de , şuan 150 bin ise 2030a kadar 500bini gecer
tarafından
Sanki görünmez olmak bazen çok daha iyi gibi geliyor.

Geçende bu üniversite olayından sonra Twitter (x) deki okuduğum twitlerde dehşete kapıldım. İnsanlar resmen hedef gösteriyordu. Bunu kamu spotu vs ile aşabileceğimizi düşünmüyorum. Tabi bunlar sadece benim fikirlerim bir sonraki yüzyılın konusu gibi geliyor bana.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Bunu tahmin etmek oldukça güç ancak eldeki verilerden genel bir analiz yapmak gerekirse arkadaşın söylediği gibi 150.000 ve üstü olduğunu düşünüyorum.
tarafından
Bence de 150.000 ve üstü olabilir.
1 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Türkiye'de 1985 yılından 08 Kasım 2023 tarihine kadar HIV doğrulama testi pozitif tespit edilerek Sağlık Bakanlığı tarafından bildirimi yapılan 39.437 HIV pozitif kişi ve 2.295 AIDS vakası bulunmaktadır.

HIV pozitif olduğunu bilmeyen kişiler de vardır ancak son yıllarda anonim test merkezlerinin ve laboratuvarların sayısının artması, testlerin gelişmesi, insanların şüpheli temastan hemen sonra test merkezlerine yönelmesinden dolayı HIV pozitif olduğunu bilmeyen insanların sayısının eskisi kadar fazla olmadığını düşünüyorum. Bir de 2023 Kasım ayından bugüne kadar arttığını da düşünüp hesaba yeni enfekte olan kişileri de katarsak doğrulanmış HIV pozitif sayısı 1985 yılından bu yana 45 bin civarındadır.

Sağlık Bakanlığı'nın her verisi doğru değildir. Ama en azından buna yakın bir rakam söylerlerdi. 45 bin ve 150 bin arasında oldukça bir fark var. Onun için 150 bin gibi bir rakamın gerçekçi olmadığı açıktır. Böyle bir durumda, durumun kamuoyuna duyurulması gerekirdi.
tarafından
HIV ve AIDS'ten bağımsız olarak, 1985 yılından bu yana cinayet, trafik kazaları ve diğer sağlık sorunları gibi çeşitli nedenlerle hayatını kaybeden kişiler bulunmaktadır. Bu kişileri de hesaba kattığımızda, şu anda Türkiye'de bence hayatta olan yaklaşık 40 bin civarında HIV pozitif birey bulunmaktadır.
tarafından
Tanı alan kişi sayısından bahsediyoruz hiv virüsü taşıyıp bunu bilmeyen kişi çok fazla,  uzmanlar gerçek vaka sayısının 3 katı olabileceğini söylüyor
tarafından
Zaten cevabımda onu da nedenleriyle yazmıştım. Neyden bahsettiğini biliyorum. 150 bin gibi rakamın sen ne demek olduğunu biliyor musun? Sence böyle bir şey mümkün mü?

HIV pozitif olduğunu bilmeyenleri de hesaba katmıştım ama istersen tahminimizle o sayıyı artıralım, doğrulanmış HIV testleri ve HIV pozitif olduğunu bilmeyen insanların toplamı en kötü 65 bin civarındadır diyelim ama 150 binden fazla değil bu sayı.
Hoş geldiniz, Hiv ve Aids sizelere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.
...