Herkese merhaba
Geçtiğimiz haftasonu Ankara'da düzenlenen Pozitifiz Sivil Toplum Girşimi'nin Ankara'da düzenlediği Akran Danışmanlığı Eğitimine katıldım ve önemli gördüğüm bazı hususları sizlerle paylaşmak istiyorum. Ege HAUM'dan saygıdeğer hocalarımız Prof. Dr. Deniz Gökengin ve Prof. Dr. Bahar Boydak (Kardiyoloji) tarafından çok değerli sunumlar yapıldı. Kısa kısa notlar şu şekilde.
* İlk enfeksiyon alındığında ya belirtisiz, ya grip, ya da ileri AIDS dönemine benzer belirtiler verebilir. Yani HIV'in belirtisi olmaz testi olur lafı boşuna değil.
*HIV reservuarları genelde çoğunlukla bağırsaklarda oluyormuş.
*Enfekte olduktan sonra CD4 sayısı 1 ay içinde düşmüyor. 6 ay denilen primer dönem ve sonrasında düşmeye başlıyor. En bulaştırıcı dönem de işte bu evre.
*Ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar iyi. Güncel rehberler de bunu öneriyor.
*İmmün sistemi sadece CD4'e bağlayamayız. Bu sistemi etkileyen bir çok parametre var. Hatta bazıları bilinmiyor bile. Ama CD4'müzü yüksek tutmaya çalışmalıyız.
*Kansere yakalanma olasılığımız negatif bireylere göre daha fazla.
*İlaç değişikliği her zaman bir şey değil. İyi giden bir tedaviyi bozmamak gerekir. Doktora gidip bana şu ilacı yaz dememeliyiz. ''Hastalık yoktur, hasta vardır'' . Her hastanın tedavisi kişiye özeldir. Birisine iyi gelen bir ilaç bir başkasına iyi gelmeyebilir. İlaç yazımı sırasında bir çok faktör değerlendirilmektedir ve doktora bu konuda emrivaki konuşulmaması gerekir.
*Triumeq sodayla kesinlikle alınmamalı
*İlaçların düzgün kullanımında direnç gelişimi beklenmez.
*Araştırma yapılmış, hiv pozitif bireylerde sosyal çevrenin yaşam süresinin uzun olmasında önemli bir katkı sağladığı görülmüş. Yalnızlık bu hastalıkta kötü etkileyen bir husus. Durumunuzu paylaşabildiğiniz ve size destek olan birilerinin olması çok önemli.
* Ruh sağlığımızın da beden sağlığımız kadar önemli olduğu unutulmamalı.
* Doğal yolla gebe kalınabiliyor. Tüp bebek, sperm yıkama vs. işlemler yerine bu seçeneği ciddi olarak değerlendirmelisiniz. Artık güncel rehberler dahi bunu öneriyor. Pozitif bir annenin emzirmesi ise şu an güvenliği kanıtlanmış bir şey değil.
* Spor yapan arkadaşlar lütfen protein tozu vs. dış madde almayalım. Bu maddeler karaciğer ve böbrek yorulmasına sebep olabiliyor. Zaten ilaçlarımızla belli bir yük bindiriyoruz. Ayrıca yormaya gerek yok.
* Koşu yerine tempolu yürüyüş öneriliyor.
Bunlar benim not aldıklarım. Umarım faydalı olur.